Колектив Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності висловлює глибокі співчуття близьким та рідним з приводу смерті Василя Яковича Тація, почесного президента Національної академії правових наук України, академіка Національної академії наук України, доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України, Героя України.

Василь Якович Тацій - відомий український учений-правознавець, один із розробників Конституції 1996 року, що зробив значний внесок  в розбудову юридичної науки та освіти в Україні. Він є автором понад 800 наукових праць, у тому числі  близько 60 монографій, навчальних посібників та підручників. 

Василь Якович був головним редактором збірника наукових статей «Вісник Національної академії правових наук України», відповідальним редактором збірника наукових праць «Проблеми законності», головою наукової ради  журналу «Право України», членом редакційної колегії журналу «Вісник прокуратури», наукової ради журналу «Бюлетень Міністерства юстиції України», редколегії фахового електронного наукового видання «Вісник Асоціації кримінального права України», головою редакційної ради газети «Vivat Lex» та ін.

Василь Якович Тацій удостоєний звання Героя України з врученням ордену Держави (2004 р.). Нагороджений орденами  князя Ярослава Мудрого V, IV, ІІІ, II і І ступенів (1995 р., 1998 р., 2009 р., 2015 р., 2018 р.),  орденом «За заслуги» ІІ і І ступенів   (2000 р., 2012 р.), Почесними грамотами Верховної Ради України (2001 р.) та Кабінету Міністрів України (2002 р.), орденом «Знак Пошани» (1981 р.), двома медалями (1970 р., 1984 р.). Заслужений діяч науки і  техніки України (1989 р.), лауреат Державної премії України в галузі архітектури (2001 р.) та Державної премії України у галузі науки і техніки (2004 р.), Премії ім. В. Вернадського (2001 р.), Премії імені Ярослава Мудрого (2001 р., 2002 р.), Премії «Феміда-99». Має ряд відомчих, громадських, церковних нагород та урядові нагороди інших держав. Державний радник юстиції І класу (2010 р.) та ін.

У 2001 році Василь Якович виступив одним з ініціаторів створення в системі Академії правових наук України Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності. З того часу наш колектив відчував незмінну увагу та турботу з боку Президента Академії про розвиток наукового потенціалу інституту, становлення правової науки в галузі інтелектуальної власності в Україні. За його підтримки та допомоги інститут став провідною державною науковою установою у сфері охорони та захисту прав на результати творчої діяльності. 

Пам’ять про видатного науковця та талановитого керівника Василя Яковича Тація назавжди залишиться в наших серцях.

 

Останні новини

Анонс подій

Анонс конференцій

 

 

    

 

Зв'яжіться з нами

Для отримання послуг з аудиту та експерної оцінки, консультацій з питань інтелектуальної власності.

Контакти

Київ, 03150 вул. Казимира Малевича, 11

Тел.: +38 (044) 200 08 76
Email: ndiivu@gmail.com